На първия брифинг за новия есенен сезон от Националния оперативен щаб за коронавируса обявиха как са започнали първите две седмици от учебната година.

По данни, изнесени от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, до 30 септември с положителен  PCR тест на национално ниво са: 117 ученици, 72 учители и 20 души от непедагогическия персонал в училищата и  12 деца, 14 учители и 49 души от непедагогическия персонал в детските градини.

„Към днешна дата нямаме по-висока заболеваемост в българските училища и детски градини. Данните показват, че процент заболели е по-нисък от средния процент или близък до него, какъвто е за цялата страна“, посочи министър Ангелов.

Под карантина са общо 180 класове в училищата и 34 групи в детските заведения. На практика карантинирани са 4043 ученици, 116 учители и 16 души от непедагогическия персонал в училища и 539 деца, 37 учители и 35 души от непедагогическия персонал в детските градини.

Маските в училищата няма да навредят на здравето на учениците, катеоричен е Ангелов. 

Той обяви още, че областните щабове ще могат да взимат решения спрямо заболеаемостта в училищата. 

На брифинга бяха изнесени и подробни данни за разпространението на COVID-19 в цялата страна. Проф. Ангелов обяви, че тази информация ще бъда давана всеки четвъртък.

Продължава ръстът на COVID-19 у нас! В Пловдив заразените са 2412 души са починали с инфекцията за последното денонощие