ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с 32% от следващата година. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бизнес плана на дружеството в КЕВР. В случай, че регулаторът го одобри новия план, това ще качи разходите на пловдивчани от 2,23 лева за кубик на 2,95 с ДДС.

Предлаганата цена е под нивото на социална поносимост за областта – 5,56 лв./м3 с ДДС. За да постигне подобряване на качеството на ВиК услугите през периода 2022-2026 г. дружеството трябва да акумулира съответните приходи, които да гарантират, че целите ще бъдат постигнати, обосновават се те. "Една от основните причини за повишението на цените са значително увеличените през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги, сред които са драстично увеличените разходи за доставка на електроенергия от свободен пазар, спрямо базовата 2020 г. Друг фактор е ежегодният ръст на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 15%, който е в съответствие със заложения в подписаното споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и „Български ВиК холдинг“ ЕАД", посочват от холдинга. 

Повече за Бизнес плана на ВиК-Пловдив: 

През регулаторния период ВиК ще реализира инвестиционна програма в общ размер над 64 млн. лв., от които близо 54 млн. лв. в публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции са значително по-големи от заложените по договора с Асоциация по ВиК – Пловдив в размер на над 18 млн. лв. ВиК операторът е бенефициент по ОП „Околна среда 2014-2020“, по която ще бъдат реализирани проекти за реконструкция на ВиК мрежи в гр. Пловдив, Хисаря, Карлово, Асеновград, Първомай, Стамболийски. В инвестиционната програма на оператора е заложено съфинансиране на проекта в размер на 17 млн.лв.

Един от приоритетите в бизнес плана е през новия регулаторен период да бъде запазено постигнатото високо качество на питейните води. Дружеството прогнозира изпълнение на съответствие от 100 % за големите зони на водоснабдяване и 99,49 % - за малките зони. По отношение на качеството на отпадъчните води предвижданото съответствие в края на периода е 99,87 %.

ВиК операторът планира да намали нивата на общи загуби на вода в реално изражение – от 29,09 м3/км/д до 25,75 м3/км/д. По този начин дружеството ще подобри допълнително водоснабдяването на потребителите и ще реализира икономически ползи. Дружеството прогнозира и намаление на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода с 4,2% през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г., при което специфичният разход кВтч/м3 вода на вход ВС намалява от 0,573 през 2020 г. до 0,568 през 2026 г.

За услугата пречистване на отпадъчни води се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия с 20,4% през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г., при което специфичният разход кВтч/м3 вода на вход ПСОВ се увеличава от 0,305 през 2020 г. до 0,329 през 2026 г. Прогнозираното увеличение е в резултат на въвеждането в експлоатация през 2022 г на ПСОВ-Асеновград и ПСОВ-Първомай, а през 2023 г. - и на реконструираната и модернизирана ПСОВ-Пловдив.

За участие в днешното обществено обсъждане Комисията изрично покани всички заинтересовани страни - МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, Асоциация по ВиК-Пловдив, и др. Въпреки дадената възможност да участват присъствено или дистанционно в дискусиите участваха само представители на Омбудсмана, браншовият синдикат КТ „Подкрепа“, Федерация „Индустрия, строителство и водоснабдяване“, Българска асоциация по водите и Гражданска платформа „Изправи се БГ“.

Според експерти на омбудсмана обаче предлаганото увеличение е недопустимо, особено в условията на кризи. Те подчертават, че цената на водата в Пловдивско ще бъде увеличена и през 2026-та година с още 62%, като един кубик ще струва 3,61 лева.

В обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения населени места, в които водоснабдяването не е нормализирано. Недопустимо е бедстващи граждани, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която освен всичко, е и с лошо качество“, заяви проф. Диана Ковачева.

Тя припомни също, че през годините цената на водата, предоставяна от местното дружество, се е повишила няколко пъти, но качеството й продължава да е незадоволително, в подкрепа на което са десетки жалби, получени в институцията на омбудсмана от жители на с. Брестовица, с. Свежен и др.

Водното дружество не  постига 11 от определените с решение на КЕВР от май миналата година прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които „общи загуби на вода“, „Рехабилитация на водопроводната мрежа“, „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, пише омбудсманът.

Българската асоциация по водите /БАВ/ подкрепи изцяло предложенията за бизнес план и цени на ВиК Пловдив, тъй като ако не бъдат приети дружеството ще изпадне в тежка ситуация. Сериозно предизвикателство е реализацията на заложената амбициозна инвестиционна програма за 65 млн. лв. В същото време от БАВ считат, че ако не бъдат осигурени  средства за съфинансиране по планирания проект на ОП „Околна среда 2014-2020“ това би поставило пред риск реализацията на целия проект, който е на стойност 135 млн. лв.

Във връзка с някои поставени в хода на обсъждането въпроси становище от страна на Комисията  изрази ръководителят на работната група д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция „ВиК услуги“. Във връзка с твърдения за лошо качество на питейната вода в пострадалите от наводненията райони в Карловско той информира, че ВиК дружеството е дало пояснения и е приложило заключенията на РЗИ-Пловдив.

От извършените проби е станало ясно, че от края на м. септември качеството на питейната вода е възстановено и вече е в нормални граници. Относно докладите от извършените проверки на всички ВиК оператори и ежегодния Доклад за състоянието на ВиК сектора д-р Касчиев заяви, че в най-скоро време те ще бъдат публикувани на интернет страницата на Комисията. Регулаторът по никакъв начин не е забавил обсъждането на бизнес плана и цените, тъй като едва на 28.10.2022 г. ВиК Пловдив е депозирало в КЕВР необходимия договор за кредит за съфинансиране на дейностите по оперативната програма, който има пряко отношение към ценообразуването. Комисията внимателно е отчела и получените компенсации от дружествата през 2021 г. Изискана е и е предоставена информация от МРРБ за всички договори, сключени от министерството с дружествата, кандидатстнали за подпомагане. Получените от тях компенсации са отчетени от КЕВР и са приспаднати от разходите за електроенергия, включени в коефициент Qр, чрез който се изменят одобрените цени. По този начин при изменението на цените регулаторът не е допуснал потребителите да бъдат ощетени с двойно възстановяване на едни и същи разходи на дружествата. Тъй като компенсациите се приемат поетапно Комисията не е в състояние да прогнозира точния им размер и не може да укаже на ВиК дружествата да ги заложат в бизнес плановете си. След края на 2022 г. и получаването на отчетите на дружествата пълният размер на получените компенсации ще бъде изчислен и отразен в съответствие с регулаторните и нормативни правомощия на Комисията.

„Предлаганото увеличение на цените на ВиК Пловдив за битовите потребители остава значително под нивото на социалната поносимост за региона. Съгласно разчетите до 2026 г. цената ще нарасне до 3,61 лв/куб.м. при очаквано ниво на социална поносимост 6,37 лв/куб.м.“, беше категоричен председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Предвид ниските възнаграждения в сектора, водещи до текучество на специалисти, Комисията стриктно следва ангажимента си за увеличение на работните заплати с 15% годишно, в изпълнение на постигнатото тристранно споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ,  МРРБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД. „Тъй като това увеличение е ценообразуващ елемент, то неминуемо се отразява на общите разходи на дружества и води до повишаване на цените на услугите“, заяви доц. Иванов.

В съответствие с нормативната уредба участниците в обсъждането могат в 14-дневен срок да внесат писмени становища по обсъжданите въпроси. Комисията ще приеме окончателно решение за бизнес плана и предложените цени на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив на заседание на 30.11.2022 г.