Община Пловдив започна 2020-а година с пускането на 3 големи обществени поръчки за строителство.  Общата им сум е около 20 млн. лева, като те са част от европрограмата „Региони в растеж” и включват две нови детски градини, както и третия етап от Плановете за градско развитие – безнес зоната на квартал „Гладно поле”.

Двете нови детски градини са ЦДГ „Каменица” за 6 групи, която се намира в двора на СУ „Паисий Хилендарски”, а другата е нова пристройка на ЦДГ „Зорница” в „Южен” за пет групи.  Сумата за първата забавачка е 3,5 млн. лева без ДДС,  е за тази в Кючука е 2,96 млн. лева без ДДС. Общинското съфинансиране на двата проекта  е 352 хил. лева.

Поръчката за новото крило на ЦДГ „Зорница” включва и направата на проект по техническото задание и самото израждане. Задължително в проекта трябва да има помещения за 5-те групи, физкултурен-музикален салон, зала за прожекции на филми и представления, както и фонотека с възможност за дейности като рисуване и други тип занимания.

Новата сграда на ЦДГ „Каменица” трябва да бъде направена до 330 календарни дни. Поръчката е единствено за строително-монтажните дейности, тъй като има готов технически проект.  Той включва всичко  необходимо за една модерна детска градина.

Третата поръчка е за започването на дългоочакваната пловдивска Силициева долина в кв. „Гладно поле”.  Община Пловдив е определила бюджет от 11,5 млн. лева без ДДС за трите позиции на поръчката, като градските власти ще съфинансират с 2,7млн. лева. Дейностите там включват изграждането на улична и подземна инфраструктура на 16 дка. И на трите позиции срокът за изпълнение е 230 дни.

Първата позиция обхваща реконструкцията на северното платно на бул.. „Санкт Петербург“ от ул.“Богомил“ до бул.“Освобождение“, с дължина – 870 м и площ – 10 000 кв. м, а другата улица е - Тодор Гатев“ – от ул. „Богомил“ с дължина 425 м и площ – 5 000 кв. м. Индикативната стойност е 3,25 млн. лева.

По позиция две трябва да се ремонтира и разшири улица „Лев Толстой” от
 ул.“Ген. Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“, с дължина – 675м и площ – 10 000 кв. м. Сумата за нея е 1,79 млн. лева.

Най-голяма е третата позиция, която е за  реконструкцията и продължението на ул. „Богомил“ - от ул.“Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ с дължина – 700 м и площ – 13 000 кв. м.. Ремонтът на  ул. „Ген. Радко Димитриев“ - от ул.“Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“, с дължина – 800 м и площ – 9 000 кв. м. Стойността без ДДС е 6,3 млн. лева.

В поръчката обаче не присъства ремонтът на южното платно на бул. „Санкт Петербург”. Идеята бе Община Пловдив сама да финансира реконструкцията на другото платно, тъй като то не влиза в обхвата на „Региони в растеж”. Възможно е градските власти да пуснат отделна поръчка за нея.

Подготвя се старта на пловдивския Hi-Tech парк – Общината ремонтира и удължава основни пътни артерииБлагоустрояването на карето около бул. „Марица – Юг” и „Източен” продължава до 2023 година

Може ли Пловдив да загуби 40 млн. от Европа? Парите са за детски градини, булеварди и площадиЕдва 50% от сумата по „Региони в растеж” е усвоена, заплашен е следващият програмен период, каза кметът

С 16,5 млн. правят две нови детски градини в Пловдив и облагородяват цял кварталОбщината трябва да усвои 38 млн. лева по „Региони в растеж”, иначе може да загуби финансиране