Община Пловдив пусна обществена поръчка за избиране на оценители за новите проектни предложения, които са по „Региони в растеж”.  Те касаят направата на две детски градини, както и облагородяването на цял квартал в Пловдив. Сумата за избор на оценители е 10 000 лева, които трябва да преведат документите в съответствие с изискването на програмата.

На последната сесия Общинският съвет в Пловдив взе решение да се съфинансират проектите с 352 хил. лева.

Това е основен ремонт на ДГ „Зорница”  и изграждането на нов корпус за 5 групи към нея.  Другият обект, който е вкаран в образователната инфраструктура по „Региони в растеж” е за израждането на детска градина „Каменица”, която ще бъде с 6 групи. Индикативният бюджет на двете забавачки е 7 млн. лева. Припомняме, че по тази програма трябва да се направи и нова детска градина на ул. „Богомил”. Поръчката обаче за втори път бе прекратена след решение на КЗК.

Нов провал за изграждането на нова детска градина в Пловдив с пари от Европа, средствата – под въпросКЗК отмени обществената поръчка за новата забавачка на улица „Богомил”

Втората позиция на поръчката е, за облагородяването на улици в карето на бул. „Марица – Юг”, бул. „Източен”, бул. „Кн. Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. Това ще са втора порция ремонт в зоната, след като първата за 22 млн. лева бе завършена. Индикативната стойност е за 9,5 млн. лева.

Там дейностите са разделени на четири позиции, като три от тях са озеленяване, паркова среда, детски и спортни площадки на различни зони. Най-голямата от тях е градинката на площад „Шахбазян”. Другата позиция е реконструкция на уличната мрежа в карето, които не бяха обхванати от предишните поръчки в карето.

Преобразяването с 22 млн. лева на цяла градска зона в Пловдив приключи, другите две обаче забуксувахаИван Тотев заяви, че това трябва да е моделът на развитие в целия град и през следващия мандат

Припомняме, че едва 50% от сумата по „Региони в растеж” е усвоена, а все още трябва да се изпълнят проекти за 38 млн. лева. Ако Пловдив не успее да стори това до 2023 година, то сме заплашени в следващия програмен период парите да намалеят съществено.

Подготвя се старта на пловдивския Hi-Tech парк – Общината ремонтира и удължава основни пътни артерииБлагоустрояването на карето около бул. „Марица – Юг” и „Източен” продължава до 2023 година

Освен горните две дейности се очаква да стартира и изграждането на високотехнологичен център в кв. „Гладно поле”. За там също бе осигурено  съфинансиране, което е на стойност от 2,7 млн. лева.

Може ли Пловдив да загуби 40 млн. от Европа? Парите са за детски градини, булеварди и площадиЕдва 50% от сумата по „Региони в растеж” е усвоена, заплашен е следващият програмен период, каза кметът