Община Пловдив може да изгуби финансирането от Европа за нова детска градина на улица „Богомил” по ОП „Региони в растеж”. Сагата с поръчката е още от началото на годината, като първо гръмна скандала с невъзможно краткия срок за изпълнението й.

Процедурата бе пусната в началото на март, като най- озадачаващата част бе, че изпълнителят ще трябва да построи изцяло забавачката за 80 дни върху пуст терен. Тя трябва да бъде на площ от 2,6 дка, а средствата от 1,75 млн. лева без ДДС са предвидени по европроекта "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

В резултат на странните изисквания от възложителя в лицето на Общината, нито една от големите строителни компании не се яви на процедурата, а след това тя бе прекратена.

Така, за да може Община Пловдив да избере час по-скоро изпълнител на обекта, за да не изпусне европейското финансиране, на практика още повече забави проекта.

Последва нова поръчка, на която се явиха четири компании. „Саграда” ООД, „Запрянови – 03”, консорциум ДГ „Богомил” и „Астрал инженеринг”. Тя бе с по-разумен срок на изпълнение от 290 дни, а парите – 2 млн. лева без ДДС.

С неясни мотиви комисията към Община Пловдив отстрани трите компании и така поръчката бе дадена на „Саграда” ООД.  Една от другите компании обаче е обжалвала избора на изпълнител през КЗК . Асеновградската компания „Запрянови – 03” са написали дълга жалба до Комисията по защита на конкуренцията, която е била уважена по регулативния орган.

На първо място е посочено, че има несъответствие и пропуски в предложението на „Саграда” ООД относно парковото облагородяване и детските съоръжения. От друга страна от КЗК не са съгласни с мотивите за отстраняването на другите три строителни компании.

От регулативната комисия са отменили избора на изпълнител и са поискали от Община Пловдив да прекрати цялата поръчка и да обяви нова. Юристите на градската администрация могат да обжалват решението в 14-дневен срок във ВАС. Ако това се случи и Върховният административен съд потвърди решението на КЗК , то Община Пловдив трябва да пусне нова поръчка година, а това може да коства финансирането от Европа.  

Община Пловдив избра фирма изпълнител за изграждането на нова детска градина на улица „Богомил”. Строителната фирма „Саграда” ООД е била единствената фирма, която е била класирана, като другите три компании са били отстранени. Това са „Запрянови – 03”, консорциум ДГ „Богомил” и „Астрал инженеринг”.

Поръчката за новата градина отиде на поправителен , след като претърпя крах в първата процедура. TrafficNews проследи цялата поръчка, която още от самото си начало бе обречена на провал. Фактите около процедурата учудиха сериозните строителни компании под тепетата, като фирмите, които се явиха нямаха опит в публичните сгради. Тогава се търсеше фирма, която да построи детската градина за 80 дни за 1,75 млн. лева без ДДС по програмата „Региони в растеж”.

Срокът във втората поръчка бе вдигната на 270 дни, а сумата по нея на 2 млн. лева без ДДС.

Самата детска градина в квартал „Гладно поле” трябва да бъде  класическо изпълнение  – четири групи, двор за игра с определените детски съоръжения, самостоятелна кухня, басейн и физкултурен салон, както и изградена соларна система за електричество и нагряване на водата. 

Обществената поръчка за строителството на нова детска градина в Пловдив по „Региони в растеж” претърпя очакван крах, след като бяха заложени невъзможни критерий за изпълнението й. В няколко материала от TrafficNews.bg изнесе фактите около процедурата за нова забавачка на улица „Богомил”,която учуди сериозните строителни компании под тепетата.

Процедурата бе пусната в началото на март, като най- озадачаващата част бе, че изпълнителят ще трябва да построи изцяло забавачката за 80 дни върху пуст терен. Тя трябва да бъде на площ от 2,6 дка, а средствата от 1,75 млн. лева без ДДС са предвидени по европроекта "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

В резултат на странните изисквания от възложителя в лицето на Общината, нито една от големите строителни компании не се яви на процедурата. Трите фирми, които подадоха оферти бяха  пловдивската „Аврамов -1” ЕООД, както и двата консорциума„Инфинити пауър” и „ПБ Билдинг груп”.  По време на заседанията на комисията стана ясно, че нито една от фирмите няма самостоятелно реализирана обществена сграда.  Освен това бяха констатирани редица пропуски в документацията на компании. Логичното се случи –  комисията отстрани и трите компании, а обществената поръчка бе прекратена .

Така, за да може Община Пловдив да избере час по-скоро изпълнител на обекта, за да не изпусне европейското финансиране, на практика още повече забави проекта. Сега всичко трябва да започне отначало – обявление за поръчка, срок за кандидатстване и решение на комисията. В най-оптимистичният вариант това ще отнеме поне още два месеца. С други думи – този срок можеше да бъде добавен към времето за изпълнение на поръчката. Вместо това се поставя под съмнение дали градските власти ще успеят да усвоят всички средства от оперативната програма. Официално от Община Пловдив не твърдят, че има проблем с финансирането, като изтъкват, че това са изискванията на програмата.

Разминаването обаче е повече от ясно, предвид факта, че проектът, който трябва да изпълни строителят е за срок 12 месеца. Поне толкова са дали проектантите. Самата детска градина в квартал „Гладно поле” трябва да бъде  класическо изпълнение  – четири групи, двор за игра с определените детски съоръжения, самостоятелна кухня, басейн и физкултурен салон, както и изградена соларна система за електричество и нагряване на водата. 

Още по темата,вижте в линка:

Очакван крах на Община Пловдив в опита й да построи нова забавачка за 80 дни с 2 млн. леваПрекратиха процедурите за детската градина на улица „Богомил” с пари от Европа

Избраха строител за нова детска градина в центъра на Пловдив, блокираха поръчка за друга в Кючука„Саграда” ООД изгражда забавачката на улица „Богомил” по „Региони в растеж”