Има надеждата, че ваксините влияят на новия щам. Това сочат публикации на фирмите-производители. Ваксинацията у нас върви с добри темпове, това е констатацията на Националния оперативен щаб.

„Следващата седмица очакваме 14 040 дози от Pfizer, като те ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. За февруари очакваме 83 000 дози, за март - 104 000 дози. Забавянето бе заради модифициране на производствения процес, за да може да има по-големи обеми за по-кратко време“, посочиха от НОЩ. 

У нас се чакат още 54 000 дози ваксината на Moderna до края на март, като следващата доставка е предвидена за другата седмица и ще бъде с обем около 3000 дози. 

„До седмица се чака решението за ваксината на AstraZeneka , ако становището е положително - за февруари и март ще получим стотици хиляди дози. В момента няма повече конкретика, тъй като се очаква официална информация от производителя и от Европейската комисия по лекарства“, допълниха още от Националния оперативен щам.

Напредва процедурата и за Johnson & Johnson, очаква се резултатите от клиничните изпитвания да привършват и да имам четвърти одобрен, за да стартира по-масово ваксиниране. 

„Темпът на ваксиниране у нас е добър за разлика от редица други страни. В общия план България все още с малък процент ваксинирани, но не трябва да забравяме, че това зависи от броя доставени ваксини“, съобщиха от НОЩ.

63% от ваксинираните у нас са мъже, 40% са лекари.