Пътят на България към Шенген е дълъг и труден и макар и винаги да сме на крачка от приемането си в зоната, все се намират страни, които настояват за още гаранции, че сме готови да се справим с отговорностите.

Нидерландия иска уверения, че България стриктно ще пази границите си, преди да влезем в Шенген. Външният министър Стеф Блок заяви категорично, че трябва да гарантираме прилагането на безкомпромисни механизми за охраняването на външните граници и усилено да се борим с корупцията и трафика на хора.

България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Холандия е ключова.

Блок се срещна с Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева, където беше отбелязана добрата работа на страната ни по отношение на въпроса с миграцията.

Блок отбеляза, че България се справя изключително добре до момента, но Холандия иска още гаранции, за да подкрепи напълно влизането ни в Шенген.

"България е една от държавите, които охраняват външната граница, а Холандия е една от дестинациите. Затова ние зависим от контрола на тази граница. Ние разбираме, че вие искате да влезете в Шенген, но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген", каза Стеф Блок.

"Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол. Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система", каза още холандският външен министър.

"Ние изразихме желанието си за присъединяване на България към Шенген първоначално по въздух и по море. Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора. Само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти", каза на свой ред министър Екатерина Захариева.

"Надявам се скоро Холандия да вземе решение в полза на България", посочи тя и допълни, че опазването на границата е голям приоритет и за двете страни.