Националната лотария излезе с официална позиция след провелия се брифинг във връзка с инспекцията в Държавната комисия по хазарта, която беше извършена по-рано днес. На него директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев заяви, че тотото и частните фирми плащат такси върху различна основа. От изявлението му стана ясно, че  държавата е изгубила 210 милиона лева приходи от хазарт за периода 2014-2019 г.

Начев категорично отказа коментар дали промяната в условията за изчисляване на таксите са в рамките на закона.

"Попитайте комисията по хазарта, която има такова решение, с което го позволява", прехвърли той отговора на този въпрос към държавния орган. 

Ето каква е позицията на Националната лотария по казуса:

"Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси.

За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. 

Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина."

Начев уточни, че тотото е плащало по 20% върху всички залози, а организаторът на лотарийни игри - 15% върху разликата между постъпленията и изплатените награди, откъдето идва разликата.

Ревизията е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов на 12 декември м.г. след получен сигнал до министерството за платени по-малки такси от фирмата, като сумата, посочена в сигнала, е 250 млн. лв.

210 млн. лв по-малко в бюджета заради двойния аршин между тотото и частните лотарииКой е виновен?