Все по-близо сме до изграждането на Национална детска болница – вероятно това ще стане до 4-6 години, каза директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в столицата д-р Благомир Здравков.

„Беше направен един анализ за педиатричните нужди на страната, които на 11 януари ще бъде представен от екип на Европейската инвестиционна банка пред министъра на здравеопазването и пред Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница“, обясни той за БТВ. 

Според него този анализ е ключов, за да станат ясни следващите стъпки. „След подписването на споразумението с този екип, той е готов да изпълни няколко ключови неща. Първо да утвърди окончателно структурата на болницата. Следва изготвянето на техническо задание. А последната стъпка е обезпечаването с апаратура“, обясни д-р Здравков.

Той поясни, че към момента няма полемика около мястото на което трябва да се изгради Националната детска болница. „Възприехме този терен, за да не се връща проектът в началната си точка“, поясни още д-р Здравков.

Той обясни, че локацията не е проблем, защото за специалистите е важно не къде, а как ще оказват адекватна медицинска помощ. Въпреки това отчете факта, че за столичани в другия край на града ще е значително по-трудно да отидат до Горна Баня.

„Точно това е идеята за създаване на такава болница – на детето да бъде оказана комплексна помощ. Там ще има всякакви специалисти, които са необходимо на едно дете в спешно състояние, за да получи то адекватна и компетентна помощ на най-високо ниво“, коментира д-р Здравков и казуса с наличието на само един кабинет УНГ за деца в София.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ не очаква да има съпротива от страна на педиатрите във всички звена на различните болници, защото в тази Национална детска болница би трябвало да влязат различни структури, които вече съществуват. Това обаче според трябва да бъде решено на ниво Министерство на здравеопазването.