Лаптоп, съдържащ 6-те най-опасни вируса в света - на търг за 1 милион долара.

Какво ще се случи с нас и всичките ни данни онлайн, ако попадне в грешните ръце?

Най-опасната арт инсталация за човечеството или поне за дигиталния свят, от който то зависи. Така можем да обобщим произведението "Постоянството на хаоса" е на азиатския артист Гуо О Донг.

"Инсталацията" всъщност е много проста - един обикновен лаптоп, пълен с най-необикновените и много рискови за кибер сигурността вируси. Лаптопът е напълно безопасен, стига да не се включва към интернет мрежа или USB. Идеята е, че всичко може да се обърне с краката нагоре само с натискането на едно единствено копче, а произведението на изкуството цели да покаже, че данните ни никога не могат да са напълно защитени.

Инсталацията е създадена в момент на огромни атаки върху личните ни данни в мрежата. Припомняме, че през последните две години потребителите в интернет станаха жертва на множество неизправности в системите на големите технологични данни и се превърнаха в апетитна хапка за хакерите, които възприемат информацията като разменна монета и един от най-ценните ресурси на 21 век.

"Имаме някаква странна представа, според която онова, което се случва в компютъра, не ни засяга пряко. Това е пълен абсурд. Вирусите, създадени с користна цел могат да засегнат електрически мрежи и дори инфраструктурата и да нанесат директна вреда върху обществото", разказва пред The Verge артистът.

Шестте вируса, които се намират на лаптопа, са избрани спрямо големината на икономическите щети, които могат да предизвикат.

Сред вирусите са ILOVEYOU, създаден през 2000 г., който представлява любовно писмо, към което е прикрепено популярния вирус WannaCry. През 2017 година той заплашва да срине стотици болници в цял свят, а в замяна на сигурността им иска откуп.

Щетите, които вирусът предизвиква върху здравеопазването във Великобритания, се равняват на 100 милиона долара и принуди медиците да отложат стотици хиляди записани часове на пациенти. Службите по сигурността в засегнатите държави обвиниха за хакерската атака Северна Корея.

Според артиста WannaCry е перфектният пример за това колко огромни последици върху обществото може да има една дигитална атака. Произведението на изкуството се предлага на търг онлайн. Към момента залозите са стигнали 1.2 млн. долара.