Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие – на БСП и ГЕРБ-СДС.

„За пръв път имаше обединение на сили, разбира се имаше и съпротива”, заяви Надежда Стойчева в ефира на "Денят на живо". По думите ѝ законът, който е предложен от БСП, е същият, с малки изключения. 

„В този закон става въпрос, че и децата, които са свидетели на домашно насилие са под закрила”, посочи Стойчева и отрече спекулациите, че без причина ще бъдат отнемани деца от родителите.

"Това не е този закон, чрез който могат да бъдат отнети децата. На първо място социалните служби се опитват винаги да намерят разширеното семейство. Има случаи, където няма такова и се настаняват децата в приемна грижа.Това не означава, че родителят не може да си върне детето", категорична е тя и отново подчерта, че в законът, приет на първо четене, единствено цели да предостави закрила на децата, които са свидетели на домашно насилие. 

Относно убийството на българи в Кейптаун, сред които по информация на NOVA е издирваният от Интерпол Красимир Каменов-Къро, Стойчева заяви, че "Анимус" би могла да се заеме с обгрижването на децата на убитите. 

"При всички случаи за тези деца ще остане една голяма травма да бъдат убити родителите им, каквото и да се случи, където и да бъдат, тази съдба ще ги преследва", категорична е тя.