Над 90% от хората в България не знаят до кога е задължително използването на детско столче в автомобила, а именно до достигане на 150 cm височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20% от родителите признават, че не поставят обезопасителен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка. Данните са от национално проучване и показват нуждата да стигнем до бъдещите и настоящи родители като по-добре да им обясним колко важно е да спазват правилата за безопасност. Това подчерта заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при старта на информационна кампания в специализираните магазини за детски стоки.

По думите ѝ хората в България осъзнават важността на столчето, но са склонни да правят компромиси, много често поради не добра осведоменост. Затова таблата съдържат и други съвети свързани с практичната употреба и важността от поставяне на обезопасителен колан например.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка монтирана обратно на движението, толкова по-голяма е сигурността му, съветват експертите. Друго основно правило е, че ако детето или бебето се вади от седалката, превозното средство първо трябва да спре. Коланът на задната седалка е задължителен, но до достигане на нужната височина детето трябва да ползва и специална повдигаща седалка, защото в противен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за безопасност.

Анализът на пътнотранспортните произшествия с деца през годините показва, че близо 2/3 от фаталните инциденти с деца на пътя са именно като пътници, а не като пешеходци или велосипедисти. Това налага нуждата от повече целенасочени усилия за повишаване информираността и на родителите, за да бъдат максимално защитени децата им в автомобила.