Над 8100 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите до 16.30 ч. на 20 януари, когато изтече крайният срок за кандидатстване. Общият размер на поисканата подкрепа е  115 млн. лв. 

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването получават 20 % или  10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение. Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари.

Одобрените кандидати ще бъдат оповестени в сайта на НАП до края на деня днес, 22 януари, а точният размер на безвъзмездната помощ ще бъде зареден автоматично в системата ИСУН, където данните могат да бъдат видени от всеки кандидат.

 „Бизнесът, засегнат от противоепидемичните мерки, има нужда от тази подкрепа и то бързо. Очаквам през следващата седмица да разплатим над 30 млн. лв., което поне малко да улесни засегнатите от противоепидемичните мерки.  Екипът на НАП положи извънредни усилия това да се случи,  за което искрено им благодаря“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Междувременно, социалният министър Деница Сачева уверява, че до края на януари ще бъдат изплатени всички суми по мярката "Запази ме". 

На днешния брифинг тя подчерта, че е имало много сгрешени декларации и е трябвало документи да се попълват наново. Тя увери, че всички суми за ноември и декември ще бъдат изплатени до края на януари. От февруари започва прием на документи за подкрепа в размер на 75% от доходите на работниците.

„По комбинацията от мярката, заедно с 60/40, са изплатени 82 млн. лева. Запазени са близо 30 хиляди работни места. По мярката „Запази ме” са подадени 80 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници. Изплатени са 4,5 млн. лева за 16 хиляди работници. Имаше известни забавяния в изплащанията на тези пари поради огромния обем на работа”, поясни Сачева.

По мярката, с която се подкрепят секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм само с 290 лева за самоосигуряващи се лица, са платени 29 млн. лв. Получени са от 2055 работодатели, общо за 27 259 работни места.

„По мярката 60/40 са изплатени до момента 747 млн. лева. Запазени са 250 хиляди работни места. За тази година са предвидени 600 млн. лева за продължаване на мярката до септември”, каза още Сачева.