363 души от Киев и 150 от Одеса са поискали евакуация от България. Ще бъдат осигурени автобуси, с които да ги извозят. Планира се 4 да пътуват до украинската столица, а 3 да транспортират хората от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България. Това заяви заместник-министър Ирена Димитрова на извънреден брифинг в МВнР.

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. Преди по-малко от час във ведомството е бил получен списък с неща, от които хората спешно се нуждаят. По този линия също ще бъде осъществено съдействие.

Работи се с посолствата ни в Украйна, за да се координира евакуацията на българите.  Там вече има настанени хора. Работи се в тясно координация и с отговорни ведомства и институции в България. Получаваме постоянна информация какво се случва на КПП-тата по пъти. Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”.

Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава”, подчерта Димитрова.  

Президентът Радев ще участва днес на среща от страните от Б9, после ще участва в онлайн среща на върха на НАТО. Вчера в ЕС държавни и правителствени ръководители са одобрили нов пакет санкции, припомниха от министерството.

В знак в солидарност с Украйна тази вечер сградата на МнВР ще свети в цветовете на украинския флаг.