Най-малко 4430 лв. на месец ще получават новите депутати, които избрахме след провелите се вчера (5 октомври) предсрочни парламентарни избори. 

В тази сума влиза основната заплата от 2658 лв. (три пъти по 886 лв., колкото е средната заплата на наетите в обществения сектор за второто тримесечие), както и безотчетните пари за сътрудници, кафета, цветя и костюми, на които избраниците имат право. Техният размер е 2/3 от стартовото депутатско възнаграждение или още 1772 лв. Някои от парламентарните групи обаче задържат част от безотчетните пари за общи разходи.

Ако избирателният район е на повече от 250 км, депутатите могат да ползват до 40 безплатни еднопосочни или двупосочни самолетни билета на година. За останалите избраници билетите са общо 12. Народните представители могат да бъдат командировани и в чужбина, като разходите са за сметка на парламента.

Депутатите от провинцията, които не притежават жилище в София,имат право да ползватбезплатен апартамент, който да е предварително ремонтиран и обзаведен. В него те могат да се преместят заедно със съпрузите и децата си. Избраниците са длъжни да покриват единствено режийните разходи.

Народните представители могат да пътуват без пари в градския транспорт в столицата, както и в метрото. Депутатите имат привилегията да спират личните си автомобили на паркинг пред сградата на парламента, който се плаща с държавни пари. Останалите места са "синя зона". В бюфета на Народното събрание те могат да закусват, обядват и вечерят на изгодни цени, съобщава в. "Труд".

Животът им е застрахован за сметка на бюджета.

Новите 240 ще могат да получават 1/3 от основната заплата - или 886 лв. ако решат да не стъпят в парламента, както и 590 лв. за експерти и костюми. Депутатите имат право още на пари за дневни разходи и хотел при посещения в района, от който са избрани, без значение дали имат жилище там или не. Освен това те могат да пътуват със служебна кола и бензин или да ползват частни автобуси, като разходите за билетите ще им бъдат възстановени. Избраниците ползват безплатно жп транспорт.

TrafficNews.bg