През 1774 г. е сключен Кючуккайнарджийския мирен договор между Русия и Османската империя. 

Този договор е подписан в края на петата поредна Руско-турска война, предприета от султан Мустафа III срещу руската императрица Екатерина II. Споразумението е сключено в селото Кючук Кайнарджа, днес Кайнарджа, Североизточна България, в Добруджа, близо до Дунав и на югоизток от Силистра. За Османската империя подписът полага великия везир Мухсинзаде Мехмед паша, а за Руската империя – Пьотър Румянцев. Договорът отстъпва Керч и няколко други черноморски пристанища на Кримския полуостров на Русия и обявява останалата част от Кримското ханство за независимо. Позволено е на руски търговски кораби да плават в турски води. Молдова и Влашко са възстановени под сюзеренната власт на султана, но Русия придобива правото си на намесване във Високата порта (съдът на султана) от името на тези две княжества. Освен това, Русия придобива определени права върху Представителството от името на гръцките православни поданици на султана.

През 1990г. земетресение със 7.4 по Рихтер удря Иран. Загиват 40 хиляди души. Ранени са над 100 хиляди и близо 400 000 губят домовете си. Щетите са за осем милиарда долара.

През 2000г. учени от НАСА съобщават, че е открита вода на повърхността на Марс. 21 години по-късно обаче на планетата все още не е стъпвал човешки крак. 

През 2004г. ракетопланът SpaceShipOne извършва първия частно финансиран космически полет с човек на борда. Разработката на SpaceShipOne е струвала 25 милиона долара, спонсорирана предимно от Пол Алън, един от съоснователите на Microsoft.

През 2009 г. Гренладния възприема форма на самоуправление в областта на правните въпроси, полицията и използването на природните си богатства. Гренландците са признати като отделна нация съгласно международното право. Дания запазва контрола върху финансовата, външната политика и отбраната, докато местните органи поемат отговорността за полицията и съдебната система. Копенхаген продължава да отпуска годишна помощ от 3,4 млрд. датски крони, но след като Гренландия започне да получава приходи от природните си богатства (нефт, природен газ и диаманти), помощта ще бъде постепенно намалявана. По своя път към откъсване от датското управление гренландският език е приет за единствен официален език в Гренландия на историческа церемония.

Рожден ден празнува легендата на Левски Кирил Ивков, английския рок пианист Дон Еъри, който е бил в групите Дийп Пърпъл, Рейнбоу, Блек Сабат, Уайтснейк и други. Днес е родена е първата жена министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто, която загива в атентат през 2007г. 

Беназир Бхуто

Френската футболна легенда Мишел Платини отбелязва своя 66-и рожден ден. Платини е бивш френски национал със 72 мача и 41 гола за националния отбор на Франция. Европейски шампион с тима от 1984г. С Ювентус е носител на КЕШ от 1985г. Освен за Ювентус е играл още за френските Нанси и Сент Етиен. 

Бил е треньор на френския национален отбор от 1988 до 1992г. 

Президент на УЕФА от 2007 до 2016-а години. 

Днес е Международният ден на скейтбординга. Международната асоциация на скейтбордистките компании IASC, в която влизат всички основни дружества, участващи в скейтборд индустрията, марки и списания на международните дистрибутори, определя 21 юни за за Ден на скейтбординга.

Първият скейтборд е направен 1930-те год. в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и затова устройството е било много опасно и е вдигало много шум.

Когато първите скейтбордисти преминавали по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. От 1930-те до 1960-те год. е било забранено да се кара скейтборд. През 1960-те години обаче той отново нашумял сред младите и започнало масовото му производство.

Днес се отбелязва и световния ден на хидрологията – отбелязва се от 2006 г. по инициатива на Международната организация по хидрография с подкрепата на Общото събрание на ООН.