Сътрудници по охраната ще бъдат назначени в големите областни дирекции. Те ще бъдат разпределени по пропуските на районните управления, а сержантите, които досега изпълняваха тези фунции ще бъдат изпратени по малките населени места. Това съобщи директорът  на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски в Пловдив. 

"В момента служителите на областните дирекции са изключително натоварени, защото една част от състава през лятото е по Черноморието, отделяме и ресурси да подпомагаме Гранична полиция. Тази седмица бяха приети промените в Закона за МВР, които ни позволяват да наемаме сътрудници по охрана. Те ще бъдат  два вида - едните за охрана на държаваната граница, което ще ни позволи да осводобим част от полицаите , командировани там.  Другите ще са служители по охрана в областните дирекции. И това ще ни позволи да изпратим повече полиция към малките населени места" каза Терзийски. 

В ОД МВР Пловдив вече има назначени 20 такива служители. Те нямат полицейски правомощия, но имат право да задържат лица в охранявания от тях обект. 

Това е пореден опит на министерството да освободи ресурс за опазване на реда в малките населени места. 

Предишният опит бе на кабинета "Орешарски”, който изпрати жандармерия са профилактира селата с високи нива на битова престъпност. Същото правителство въведе и платени сътрудници по програма за безработни, но и от тях нямаше голяма полза. 

Промените в Закона за МВР позволяват на пенсионирани полицейски служители да се дава служебно оръжие и те да могат да бъдат насочвани към позиции и постове, свързани с охраната на обществения ред в страната. 

Мерките се приемат доста резервирано от действащите полицаи, които ги определят като "палеативни". 

Какво каза Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" гледайте ТУК!

TrafficNews.bg