Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частно последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна, заявяват от МВнР.

Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период.

Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване, се казва в позиция на министерството.