„Никой не може да избяга от статистиката – смъртността е висока, защото има скрита заболеваемост, която е нерегистрирана, защото много хора пращат само един член от семействата да се тества, който е в по-тежко състояние. Има цели компании по 15-20 души, от които само един човек е регистриран,а всички са болни“, това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че високата смъртност се дължи именно на нерегистрирания брой на случаите на ковид-19 у нас и припомни, че повишаването е започнало от втората половина на 2020 година.

„Въпросът е дали има увеличение на общата смъртност. В първите 6 месеца на 2020 имахме намаление на смъртността, т.е. няма скрита смъртност – тази, в която в края на миналата година беше масова. Всички знаят колко много погребения се правят на хора, които не са нерегистрирани от какво са починали, но са силно подозрителни за ковид-19, защото са имали болни роднини и близки“, отбеляза Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че високата смъртност не е нов проблем за страната ни.

„България преди КОВИД-19 също беше на водещите места по смъртност в света. Основните причини за това са две – първата е сърдечносъдови заболявания, по които сме водещи по смъртност, а втората причина са раковите заболявания“, посочи Ангелов.

Здравният министър поясни, че чрез програми в момента се търси намаляване на фаталната значимост на тези две заболявания у нас.  

„Реализира се един голям проект на национално ниво за оборудване на болниците с техника за диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания. В момента наблюдаваме тенденция по ранна диагностика на раковите заболявания“, посочи Ангелов и допълни, че за да се види по-пълна картина за резултатността на тези мерки може би трябва да мине повече – 10-20 години.

По отношение на инсултите, Ангелов отбеляза, че малък процент от пациентите достигат квалифицирана медицинска помощ в т.н. златен час.

Ангелов коментира още, че след като минат изборите ще представи своя концепция, наречена „Линия на живота“.

„Това е линия за допълнителни здравни събития в живота ни, които не трябва да пропускаме, за да подобрим демографските показатели в бъдещите до 20 години. Това е нещо, върху което си струва да работим“, посочи Ангелов.

Той коментира още, че в България смъртността е висока и заради начина ѝ на отчитане – починалите на база заразените. Проблемът е обаче, че у нас се правят малко тестове, т.е. отново опираме до скритата заболеваемост.

„България прави под средноевропейското ниво на тестване. Правим всичко възможно да увеличим тестването, но срещнахме не достатъчно добро разбиране. Поднасям извинение на всички родители, с които не успяхме да комуникираме желанието си правилно. Вероятно сбъркахме, когато казахме, че искаме да тестваме децата в училищата, но целта ни беше да увеличим тестването и да имаме по-добра преценка и картина върху страната. Ако се беше случило, ситуацията сега нямаше да е такава. Няма значение мястото, на което се намираме, важното е как ще излезем от тази пандемия, защото в съседни страни свършват дихателни апарати, легла, ситуацията е драматична навсякъде в Европа. Няма смисъл да пренатягаме допълнително хората, трябва им спокойствие и сигурност. Сигурно не сме направили най-доброто, сигурно можем да направим много по-добри неща, но основната ни идея, като взимаме решения, е да подобрим ситуацията в страната. Помислите ни са чисти, но трудно се постига резултат, когато има такова противодействия – когато още се разпространяват мнения, че ковид няма, че не е нужно да се носят маски“, посочи още Ангелов.