Преди два месеца заедно с тогавашният министър-председател Кирил Петков отразнувахме привършването на строителството на Интерконектора. Това е един мост, който свързва България и Гърция. Това драматично промена газовата карта на Европа. Това отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на откриването на газовата връзка между България и Гърция.

Това е изключително важем момент не само Източна Европа, но и за Европа в по-широк план. Тези тръбопроводи ще подсилят сигурността на доставките. Това е комбинация на сътрудничвство между нашите правителства през последните години. Всички осъзнавама широкия геополитичекси смисъл на това събитие. Доставките на азерски газ за България ще разкъсат руската хватка на природен газ за Европа. Всички проекти, които текат ще помогнат за осигуряване на газова мрежа. Днес виждаме, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, посочи Мицотакис.

Според него откриването на Интерконектора е конкретен израз на увереност, че можем да се справим с предизвикателствата на бъдещето.

И добави, че Европа заедно е успяла да се справи с Ковид кризата, така ще превъзмогне и енергиййната.

Сигурни сме, че европейската солидарност ще бъде поставена над националния интерес, заключи Мицотакис.