“DOG Help - BG” е неправителствена организация, която е създадена от седем души. Мая, Георги, Яница, Ваня, Радослав, Анета, Елизабет и Елица са приятели, чиято любов към животните ги е обединила в обща кауза.

Всеки един от тях има своята професия, но когато не работят, те се отдават на мисията да помагат. За последната година са спасили 184 котки и кучета, излекували са ги и са им намерили отговорни стопани. Организацията работи и с Холандия, Швейцария, Германия, Австрия. В изброените държави също има кучета, които са спасени от “DOG Help – BG”.

Наскоро младежите организираха събитие в столичен мол в помощ на поредното изоставено от стопани куче. Кученцето Марта е на пет години. В момента тя живее в клиника и си търси стопани. Оказало се е, че е купена от лицензиран скъп немски развъдник за немски овчарки и стопаните й са платили хиляди левове за нея.

В България Марта е местена от строеж на строеж, докато не се е разболяла от дископатия на гръбнака. От самото обездвижване й се появяват множество други здравословни проблеми.

Въпреки това отговорът на хората, които са стопанисвали строежа бил категоричен: „Вземайте го и не го връщайте. Няма да дадем една стотинка за лечението му“.

Какво представлява неправителствената организация и каква е историята на кученцето Марта в интервю пред TrafficNews сподели Радослав Рангелов от “DOG Help – BG” :

- От колко време съществува организацията ви ?

- Една година, откакто документално сме направили организацията.

- А как се издържате ? Имате ли адвокат и счетоводител ?

- Имаме, но ги ползваме безвъзмездно без да плащаме за тях.

- А хората даряват ли пари? Щедри ли са спрямо животните ?

- Има хора, които помагат, но като цяло българите са недоверчиви. И с право бих казал. Но ако някой иска да дари пари за някое животно, не го задължаваме да бъде по банковата сметка. Може да отиде на място в клиниката или в която и да е друга от тези с които работим, за да види животното, за което иска да дарите. Срещу дарението се дава касова бележка с подпис от клиниката - това според мен е най-честният начин. Никоя друга организация у нас няма тази практика. Аз държа много на това нещо.

- На ден по колко сигнала получавате ?

- Абсолютно всеки ден получаваме сигнали. Средно пет-шест, понякога стигат и десет. Друг е въпросът, че за жалост не можем да откликнем на всичките. Но винаги мислим варианти и отговаряме на хората. Ако ние нямаме възможност да помогнем, ги прехвърляме към друга организация, която би могла да съдейства. 

Снимка  Протест срещу насилието над животни 

- Увеличават ли се случаите с насилие над животни спрямо миналата година ?

- Мисля, че се е увеличил тормозът над животни. Но пък за сметка на това хората се научиха и започнаха да подават сигнали. Това значи, че обществото започва да приема тези действия като престъпление. Това е целта не само на нашата организация, а и на всички останали като нас. Искаме да стимулираме хората и да ги убедим, че трябва да се пускат сигнали, за да може да работят институциите, общините и да се сапзва законът за защита над животните.

- А върши ли си работата българската зоополиция ?

- Никой не може да даде конкретен отговор на този въпрос. Когато извикаме зоополиция,  идват обикновени полицаи. Те обаче са некомпетентни, не знаят законите и изобщо за какво става въпрос.

- Кой е най-впечатляващият случай от вашата практика ?

- Доста са случаите. Например на едно от кучетата инвалиди му намерихме доста трудно дом, но пък вече е в Германия и живее щастливо. Поддържаме връзка с осиновителите. Друг пресен случай е с кученцето Марта. Много умно и красиво. Уникално е, но за съжаление здравословното му състояние се влоши именно от човешката немарливост.

- Какво се е случи с Марта ?

- За Марта получихме сигнал с молба за помощ. Кучето е в изключително тежко състояние и ни бяха изпратили една снимка на строеж, нищо повече. Оказа се, че е в Симеоново. Отидохме с колеги от организацията "Приятели на четири лапи - България" и бяхме потресени от гледката. Оказа се, че кучето е с дископатия на гръбнака от шест месеца и така е вързано и влачено на синджир.

Намериха с много добри хора, които се отзоваха и помогнаха. Това ни вдъхна надежда. Тук специално искам да благодаря и на фитнес инструктора Данаил Игнатов. Той веднага се съгласи и то напълно безвъзмездно да се снима в благотворителна фотосесия, за да подкрепи нашата кауза. 

- А получихте ли обяснение защо са го оставили така стопаните му ?

- Защото не са искали да платят за операция, която струва около 4 хиляди лева с лечението. Те са хора с възможности и все пак са се отказали.

- Колко пари са събрани на този етап?

- Първата сума, която събрахме беше 1 730 лв. Точно за два дни събрахме средствата и после всичко спря. Никой от нас не знаеше каква е крайната сума, която ни трябва и колко време ще се възстановява. Тя беше с декубитални рани, трябваше да заздравеят и всеки ден да се промиват. Всекидневно плащаме по 60-65 лв за процедури, плюс другите й нужди за здравето. Ще трябва да остане до края на месеца в клиниката.

В момента имаме събрани само 800 лв. Нужни са ни още около 1300 лв. Сега освен за лечението й също така търсим осиновители. Ако се съберат повече пари, кучето съответно си намери дом и се подобри здравословното й състояние, събраните пари ще бъдат прехвърлени за друго животинче, което има най-голяма нужда.