България ще се включи в процес по обединение на усилията на държавите-членки на ЕС за производство на ваксини. Това стана ясно днес от думите на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"На ниво ЕС върви комуникация за създаване на механизъм, инкубаторът "Хера", който включва обединените усилия на всички държави - с идея да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини на територията на ЕС. България ще подаде заявка за участие - имаме представител на министерството на здравеопазването, както и директор на Изпълнителната агенция по лекарствата - Богдан Кирилов, имаме представител на министерството на икономиката. Ще направим своята заявка и се надяваме да бъдем одобрени това да се случи", заяви здравният министър.

Нека хората да гласуват, защото изборите ще са безопасни, призова още проф. Ангелов.

"COVID-19 е най-силният тест за истината - той ни показа къде е границата на между това да казваш истината и това да не я казваш или премълчаваш", допълни той.

Борисов: Имаме готовност да произвеждаме български ваксиниТова стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в нова фармацевтича база

"Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването. То става винаги истина, когато ни настигне", каза министърът във връзка с информацията, че проф. Андрей Чорбанов е в болница с коронавирус.

"Нека да се научим на изкуството на малките крачки, за всяка една сложена маска, за всяко неотиване на публично събиране - нека да мислим да направим това, което целим", призова още министър Ангелов. По думите му никога отправната му точка не са били изборите.

"Ако сме мислили само за тях, то действията ни нямаше да бъдат професионални. Аз съм хирург - свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да влезна в операция, в която нямам стъпка по стъпка", обясни още той.

Преди два дни разбираме, че имаме вирус във Франция, който не може да бъде доказан с PCR. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим срещу вируса, а това става с наука.

"Нека да не мислим за след 10 дни. За каква политика става въпрос, когато болниците почват да се пълнят. Къде е политиката? Тези хора, които умират - политика ли е това? Защо говорим за политика? Не търсете конспирация там, където я няма. Ние сме лекари и искаме да помогнем на хората", каза проф. Ангелов във връзка с предстоящите нови ограничителни мерки от утре.

Министър Ангелов издаде заповедта за новите мерки, които се въвеждат от понеделникВижте пълния текст

Той обясни, че не е възможно отлагане на изборите и призова хората да гласуват, а политиците да не използват COVID-19, за да правят политическа пропаганда или да внушава, че заради вируса могат да се провалят изборите.

"Изборите ще се проведат. Нека хората да гласуват, защото изборите ще са безопасни", допълни здравният министър.

"Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват - не зависи от нас. Организацията е такава, че когато дойде ваксината при нас, после да стигне до ваксинационния център и до личните лекари. Ваксината е надеждата за справянето с вируса", поясни той.

Той изрази надежда още през април да дойдат достатъчно количество ваксини.

"Българският премиер участва с още пет премиери на държави от ЕС за осигуряването на допълнително количество ваксини за част от държавите, в които доставките не вървят по начинът, по който е предвидено на вървят".

Представиха разработката на българската ваксина срещу COVID-19Тя може да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса