Ако масовата ваксинация у нас продължи със същите темпове, както в момента, до края на лятото може да постигнем т.нар. колективен имунитет. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Сливен.

„И през следващата седмица очакваме пристигането на ваксини. До момента ние бяхме почти приключили първа и втора фаза на имунизацията, но от няколко дни ги започваме отново. Причината за това е, че има бум на желаещи лекари, медицински сестри и санитари да бъдат ваксинирани. Също голям е интересът и от страна на учителите. От 27% българи, които желаят да бъдат ваксинирани, вече сме на 63%. Ако така остане интересът, до края на лятото можем да постигнем т.нар. колективен имунитет”, посочи проф. Ангелов.

Той обясни, че е нормално да има страх у хората след временното спиране на препарата на „АстраЗенека”. Но отново подчерта, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко ще загубят живота си. В Англия вече са ваксинирани почти 30% от населението. Там смъртността е изключително ниска. Така че много е важен темпът на ваксиниране. Имаме уверението на премиера за допълнителни количества ваксини. Това ще даде възможност и хората да избират ваксини, увери здравният министър.

Той отново подчерта, че всички ваксини, които пристигат в България, веднага се разпределят по РЗИ-та.

Ходейки из страната виждаме, че колегите, които са ваксинирани, работят  и не боледуват. Някои от тях развиват леки симптоми, кашлица, лека температура, но не стигат до болница. Но тези, които боледуват тежко, са неваксинираните, каза проф. Ангелов.

Той увери, че в момента няма място за притеснение. България разполага с 48 000 легла за активно лечение и не трябва да има претеснения, че те ще свършат.

„Ситуацията в Бургас е контролирана. Ситуацията в София също продължава да бъде под контрол. Продължаваме да увеличаваме леглата. Системата е достатъчно подготвена. Днес ще издам заповед всички дихателни апарати, които имаме, да бъдат разположени до реанимационните легла и да бъдат включени в системата. За да можем да бъдем максимално спокойни, че сме готови”, посочи здравният министър.

И заяви, че все още е рано да се говори за облекчаване или удължаване на мерките.