Мехмед заема трето място сред най-срещаните имена в депутатските листи на основните партии у нас в надпреварата за парламента на 5 октомври. Това показва справката в списъците с кандидат-депутати на БСП, ГЕРБ, ДПС, РБ и ББЦ.

Сред кандидатите за народни представители на ДПС и на Реформаторския блок има 14 души, които носят името Мехмед. В някои от регистрираните листи на движението на Лютви Местан дори има по двама Мехмедовци. Сред тях са Мехмед Мехмедов и Мехмед Мехмед, които ще се състезават за парламента от Русе, както и варненските кандидати Мехмед Хасан и Мехмед Мехмедов.

Името Мехмед се съдържа 38 пъти в листите, сочи проверката на "Труд".

Най-много кандидати носят името Георги. То се среща 74 пъти в листите на ГЕРБ, “БСП - Лява България”, ДПС, “България без цензура”, Реформаторския блок.

Името Иван е на четвърто място. Сред именниците на 7 януари е и водачът на листата на ГЕРБ в Ямбол Иван Чолаков.

С един по-малко от Ивановците са Николаевците. Името на св. Николай Чудотворец носят общо 37 от кандидатите за депутати на основните партии.
Най-често срещаното име сред кандидатките е Мария. Партиите, които според социолозите имат най-голям шанс за парламента, обаче не са сложили жена с такова име начело на листите си.
Второто име в класацията с женски имена е Десислава. Бившата здравна министърка Десислава Атанасова води листата на ГЕРБ в Монтана.
Трето по срещаност е името Мариана. Така се казва и първата в червената листа във Велико Търново Мариана Бояджиева. Четвърти в класацията са Даниелите. Това име носи и Даниела Дариткова, която води листата на ГЕРБ в Смолян.

Сред най-често срещаните нежни имена в списъците с кандидати за депутати са още Галина, Милена, Петя, Росица и Диана.

В листите има и политици, които носят рядко срещани имена. В този списък попадат и някои от кандидатите за депутати на ДПС.
Сред необичайните имена е Аксел - така се казва една от кандидатките на ДПС в Добрич, чиято фамилия е Наз-Исмаилова. Аксел е популярно немско име.
Социалист на име Януарий ще се състезава за място в парламента от Варна. Един от кандидатите на “България без цензура” в листата за морската столица пък се казва Маломир.

В класацията с необичайни имена на кандидати за депутати попадат още Атушка, Венизел, Вилхелм, Елзер, Лука, Никодим, Санде, Сиво, Софрони, Съби, Фейзи, Цоко, Уман.

Общо 6076 души ще се състезават за място в парламента на изборите на 5 октомври. Те са кандидати в листите на 18 партии и 7 коалиции.


TrafficNews.bg