По-високият брой на новозаразените у нас се дължи основно на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха изследване, за да пътуват до Гърция. Това заяви доц. д-р Спас Спасков пред БНТ.

„Най-вероятно вирусоносителите в страната са много повече, от това, което се открива - около 5% от населението. Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, заяви медикът.

Според него информацията, която дава щаба на брифингите вече е много по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата.

Той коментира и дали ще има нов пик на заразата.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия“, заяви д-р Спасков.