Нападения от мечки в населени места по поречието на Арда. Най-голям е броят им в района на смолянското село Смилян и околните села, където само за около месец стопаните са загубили 11 крави и телета.

На около 2 км над смолянското село Черешово в рамките на 2 седмици, мечка е изяла четири животни от стадото на Ангел Христов.

Той казва, че нито електропастирите, нито оградите спират мечките.

„Миналата седмица - отсреща на камъка - едно теле. После, отгоре на върха - друго теле, в дупката - трето, от долната страна – още едно. Четири телета за две седмици“, споделя Ангел Христов.

От Държавно горско стопанство "Смилян" са поискали да бъде разрешен отстрелът на мечката, създаваща проблеми.

„Мечката попада под Закона за биологичното разнообразие и е защитен вид и нейният отстрел се извършва с разрешение на министъра на земеделието. Изпратени са всички необходими документи за издаване на такова разрешително“, посочи Анатоли Елев, директор на ДГС – Смилян.

През миналата година са били издадени две разрешителни за отстрел, но само едното е реализирано.

„За втората нямахме шанс и късмет да бъде отстреляна“, казва Елев.

Според Ангел обаче това не е решение на проблема, предаде bTV.

„Тя не е една, те са много мечки. Почват да се плодят, стават много и ще влязат в селата, въпрос на време е. В селото миналата година под парника на 50 метра имаше една майка, с две малки. Като видях три мечки и направо...“, казва той.

За всички доказани щети екоминистерството изплаща обезщетения на собствениците.