Съюза на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията обяви на Фейсбук страниците си в четвъртък, че възнамерява да организира мирен национален протест „Марш към свободата“. Той ще се състои пред Министерския съвет, съобразен с правителственото заседание на 27 януари.

Протестът им е с искане за „отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси“, пишат самите те.

Скоро след официалното им изявление последва вълна от подкрепа от няколко организации и сдружения, които твърдо застават зад тяхната идея.

Първи зад тях застана Националният борд по туризъм, който изправи Декларация за подкрепа:

Националният Борд по Туризъм изразява пълна съпричастност към притесненията и затрудненията на нашите партньори от ресторантьорския бранш - Българската Асоциация на Заведенията и Сдружението на Заведенията в
България“
, категорични са те. 

Заведенията в България обявиха национален протест, излизат пред Министерски съвет„Марш към Свободата” ще се състои на 27 януари, обявиха от СЗБ и БАЗ

На следващия ден позицията си по темата представиха и Обединени земеделски производители:Заедно сме по-силни“, гласеше тяхното кратко послание.

Непосредствено след това от Българската наргиле асоциация обявиха чрез официална декларация, че споделят обща мисия с техните колеги от бранша. Те, от своя страна, негодуват, че обекти от търговския сектор продължава да преливат, независимо, че не са от първостепенна необходимост .

„Единственото ни желание е да работим“, категорични са те.

Наред с тях  в последните часове позицията си изказа „ХоРеКа“ – Националната асоциация „Хотел, Ресторант и Кафетерия“.