68 българи са записани за втори полет от нападнатата от "Хамас" Израел. Очаква се разрешение от тамошните власти за осъществяването му, съобщи вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел.

Строго осъждаме случващото се на територията на Израел. Оставаме всички мобилизирани с цел да бъдат взети адекватни действия. Най-важно за нас беше грижата за сънародниците ни и това да имаме координирани действия, заяви Габриел.

"Имаме организационна готовност да изпратим още един полет до Израел. До момента имаме евакуирани 92-ма българи и 1 хърватин. Още 68 българи имаме записани за втория полет. Имаше няколко сигнала през деня. Едната група е от стоматолози на конференция, а другата група са туристи", добави Мария Габриел. 

"България е първата страна в света, евакуирала свои сънародници от Израел", съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че разрешението за полета е било дадено в 6 часа тази сутрин. За да се осъществи полетът, той бил записан като дипломатически. 

На борда му били 92 души, които вече имали билети за прибиране с няколко авиокомпании. Това са основно туристи. 

Сред прибралите се е Галя Димитрова. Тя обясни, че 6, ю30 часа тази сутрин била уведомена за евакуацията и веднага се записала.

В момента се чакат разрешенията за втория полет. Подготвя се и екипажа, който да отлети до Израел с правителствения "Еърбъс". Транспорният министър Георги Гвоздейков отново ще е на полета. 

Междувременно в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков е събрал службите за сигурност на заседание.