Вратата на работната група за конкретните предложения за промяна на конституцията ще остане отворена за опозицията във всеки момент, това не е интерес на правителството, а в интерес на държавата и отговорността трябва да бъде носена от всяка партия, каза вицепрезидентът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич в отговор на журналистически въпрос за отказа на ВМРО-ДПМНЕ да предложи експерти, които да участват в подготовката на текстовете в конституцията на страната.

Маричич посочи, че е убеден, че и в опозицията има политици, които разбират отговорността и „няма да бъдат заложници на антиевропейска политика, което не би било добре за държавата, но и за най-голямата опозиционна партия”. Маричич посочи, че все пак се надява от ВМРО-ДПМНЕ да участват в разговорите по конституционните промени.

„Ако имат нещо против - нека го кажат. Надявам се, че този път ще имаме възможност за сериозен разговор. Ако сами решим да влезем в тунел без изход, това ще бъде наш проблем. Апелирам опозицията да се включи в разговорите за конституционните промени”, каза Маричич.

От началото на седмицата правителството на страната води разговори с експерти по конституционно право и скоро имената им ще бъдат обявени, ще бъдат поканени и всички парламентарни групи да номинират експерти, които да участват в работната група за конституционните промени, повтори Маричич.

Промените в конституцията преди втората междуправителствена конференция и началото на отварянето на преговорните глави са вписани в преговорната рамка на Република Северна Македония, а целта е да бъдат вписани българите в преамбюла на основния закон. Междувременно стана ясно, че заедно с българите от правителството ще предложат в конституцията да бъдат вписани и хърватите, черногорците и евреите, предаде БТА.

От ВМРО-ДПМНЕ повториха, че няма да участват в работната група за конституционни промени, че те няма да се случат в този състав на парламента и няма да стават "по искане на България". Според опозиционната партия целият процес, воден от правителството, е нелегитимен, защото няма подкрепа от гражданите.