От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и 890 лв. Това предвижда законопроекта за промени в Кодекса на труда на БСП, който бе разгледан на тристранка. Социалистите не присъстваха, за да представят проекта си. Очаквано бизнесът бе против това решение, а синдикатите ”за”. 

Тази дискусия я водихме преди по-малко от два месеца. Позицията на служебното правителство е последователна и се въздържаме от подкрепа на това предложение не само заради натиска върху публичните финанси, а и защото няма финансова обосновка, а и според действащите разпоредби законопроектът е недопустим, каза служебният вицепремиер Лазар Лазаров. 

На 1 февруари - ден преди да се разпусне, 48-ото НС реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата, пише 24 часа. Според решението на депутатите новата формула ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Точният размер на минималната заплата трябва да се определя до 1 септември на текущата година.  

Социалистите предлагат по изключение през тази година размерът на минималната заплата да бъде определен от правителството  до 31 май и да се прилага от 1 юли, като това ще я вдигне до около 850-890 лева. Сега тя е 780 лв. 

Бизнесът бе категорично против тези промени. Според Българската стопанска камара (БСК) противоречат на изискванията на европейската директива за адекватните минимални работни заплати, тъй като изключват социалните партньори от процедурата за избор и прилагане на критерии за определяне на равнището на МРЗ. Напълно елиминират всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на чл. 5 от Директивата, както и по смисъла на Конвенция 131 на МОТ.

БСК отново обясниха, че административното увеличаване на минималната заплата води до натиск на останалите възнаграждения и демотивира хората с ниска квалификация да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги позволят, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях стоки и услуги.

В тяхното становище пише, че автоматичното увеличаване на минималната заплата на база на увеличението на средната работна заплата в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на сивия сектор, доколкото се губи връзката с икономическите реалности и производителността на труда.

От КНСБ бяха категорични, че има всички предпоставки минималната заплата да се вдигне още сега. Според сметките им това ще струва между 175 и 200 млн. лв. до края на годината. според синдикатите така ще се намали натискът върху работодателите, защото увеличението сега ще е около 125 лева, а от 1 януари би минало 200 лева. 

От КТ “Подкрепа” предлагат минималната заплата да се определя до 1 септември, като периодът за определянето ѝ да е шест месеца-първите две тримесечия на текущата година.