КЗК: "Лукойл" са глобени с 70 млн. лева заради господстващо положение

Готви се предложение и за нова санкция

23.03.2023 10:30 743 0
КЗК:

„В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на КЗК, за близо 70 милиона на „Лукойл“. Готви се ново предложение за нова санкция“, каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. 

Санкцията е заради господстващо положение.

„Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно“, допълни тя пред БТВ. 

По думите ѝ КЗК има обосновани предположения, че на пазара има картели. 

„Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни Ненква. 

КЗК работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерски съвет.  

„Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира Юлия Ненкова.

По думите ѝ някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК.

„В ЕС мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години, 12 години - в Германия, а в САЩ комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи трябва да се увеличат със законодателни промени. В повечето случаи някои от субектите казват „Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени““, каза още Ненкова.

В момента КЗК работи активно с ЕК и с регулаторните органи в ЕС. Очаква се още една санкция за „Лукойл“ - за господстващо положение по отношение на данъчните складове.
 
 

 

Акценти

Изпрати новина