Екипи от здравното и образователното министерство се срещнаха с учители в ямболското село Бояджик, които са отказали да се ваксинират. 

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посети училище в населеното място, където се събраха педагози от няколко села, които са извън списъка на ваксиниране.

Доц. Кунчев поясни на учители какви са ползите от ваксиниране и заяви, че ситуацията в България остава сложна, въпреки ниските нива на заболеваемост и смъртност. На срещата присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване“, обясни още Кунчев.

Според него трябва да се прави по-дълбока разяснителна кампания, която да поясни видовете ваксини, начините на ваксиниране и ситуацията в страната.

„Много добре си даваме сметка, колко са тежки мерките. Давам си сметка, че не можем безкрайно да издържим с такъв тип мерки. И това е по-приемливата част, има заведения и ресторанти, които не работят от 4-5 месеца”, заяви още Кунчев.

Той даде и пример с Великобритания, където болниците са пълни с болни: "Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка. Английското правителство взе решение миналата седмица и го направи - построи четири подвижни морги, огромни. Защото умират по 1600 души на ден. Това е истината, а решението вземете вие“, допълни той.