11 400 лева ще бъдат дарени днес на трима малки пациенти на отделението по Детска онкохематология към пловдивската УМБАЛ „Св. Георги”. Средствата са събрани от продажбата на мартеници в благотворителната кампания „Заедно в живота” на терапевтичното куче Мон и неговата стопанка Велислава Костадинова.

Тази година в инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а работилнички за мартеници имаше в Пловдив, Пазарджик и Първомай. Петте работилнички в Пазарджик са събрали 865 лв., допълнително от продажби и дарения се добавени още 1669 лв.  963,20 лв. са средствата, постъпили от продажба на мартеници в Първомай, 139 лв. са събрани от благотворителния базар в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”. В Пловдив от продажби на място и по куриер, дарения и работилници приходите за каузата са общо 3880,96 лв., плюс 276,20 лв. от продажбите на Йорданка Павлова.

Също така бяха организирани благотворителни базари в две пловдивски училища и една детска градина. В ОУ „ Д-р Петър Берон”, където Мон е ученичка, са събрани 1196, 90 лв. „Специални благодарности на г-жа Мариана Найчева, класната ръководителка на Мон, и всички учители и ученици за подкрепата”, казва Велислава. Благотворителният базар в ДГ „ Наталия” в район Източен е добавил 1202,80 лв. за кампанията, а този в НУ „Петко Р. Славейков” - 1206,94 лв.

"Бих искала да благодаря на моето куче Мон, всичко смислено, стойностно и хубаво, което съм направила в живота си, го дължа на нея, тя е целият ми живот. Изказвам специални благодарности и към доброволците, които се трудиха неуморно. Всички деца, родители и учители на базарите се справиха чудесно с продажбите, изключително признателна съм за топлото посрещане и съпричастността към нашата кауза”, допълва Костадинова.

От години заедно с Мон помагат на малките пациенти на отделението по Детска онкохематология към пловдивската университетска болница. За целта староанглийската овчарка е обучена от специален треньор. Работи с онкоболни деца, възрастни хора, пациенти с физически и умствени увреждания и такива с неврологични заболявания. Лекуващите се хлапета чакат с нетърпение всяка среща със своя дългокосмест лаещ терапевт. Преди две години Мон стана и първото куче, което влезе в училище.