„Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети“. Това заяви пред bTV министърът на правосъдието и член на БСП Крум Зарков. При предходните избори той поиска оставката на председателя на социалистите.

„Ако се даде шанс на българските социалисти, да се организират, да вдигнат поглед – резултатите ще дойдат. Лявото е ключова тема за българската политическа система“, добави Зарков.

„Инат под маската на твърдост и лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това. Следващия Национален съвет не БСП е последен шанс за партията. Очаквам заявление, че така не може и трябва да се вземат следващи стъпки, заложени в устава“, допълни той.

Зарков отчете, че е успял да изпълни основните си задачи като служебен министър на правосъдието и коментира, че изборите са преминали спокойно, а резултатите са били признати от всички сили.

„България е единствената страна без закон за личен фалит. Има хора, които са добросъвестни, но не успяват да си покрият задълженията. Искаме да предложим процедура, в която длъжникът да може да организира нещата и да получи втори шанс. Важно е да за се защитят тези, които желаят, но не могат, а не тези, които хитруват“, подчерта служебният министър, уточнявайки, че трябва да се спре нерегламентираното събиране на вземанията.

„Понякога се използват методи, при които дългът става не толкова трудно събираем. Много хора разбират какво казвам. Омбудсмани са предлагали много такива законопроекти, които не са били приемани. Предлагаме добра рамка и се надявам политиците да не се огънат. Интересите на кредиторите са попречили на приемането на този закон“, посочи той.

Предложенията предвиждат различните дългове да бъдат събрани в едно, да се опише имуществото на длъжника, а след това да се изготви план за погасяването. Ще има възможност за опрощаване на дълг, но след решение на съда.

Според министъра кредиторите също имат интерес от това, а не да продават дълга на колектори. Законопроектът е заложен в Плана за възстановяване.