След като преди няколко седмици от TrafficNews.bg ви съобщихме за възможното изтегляне на веригата от Източна Европа, преди няколко дни стана ясно, че изпитващата затруднения австрийска компания BauMax продаде българския си отдел с осем магазина на местния инвеститор Haedus JSC (Хедус АД).
Припомняме, че BauMax, загуби 189 милиона евро през 2013 г., имаше 158 магазина, близо половината от тях в Австрия, а останалите в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния, България и Турция. След като веригата изтегли магазините си от Турция и Румъния, съвсем очаквана стъпка беше и продаването на магазините в България.До това доведе спада в продажбите и финансовите затруднения.
Това е нова стъпка в усилията й да се върне към растеж. След като и друга верига от типа "Направи си сам" - германската Praktiker продаде своя бизнес, беше очаквана и тази сделка. Подробностите околко сделката не са ясни. След справка в търговския регистър се оказва, че дружеството, закупило веригата Baumax е учредено миналата година. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор.

TrafficNews.bg