През 2014 г. българската икономика ще отбележи пореден слаб растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1,5%, сочи анализ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Старата прогноза на институцията от май т.г. беше за 1,9% растеж.ЕБВР намали очакванията си за България главно заради напрежението в банковия сектор. През юни БНБ постави под специален надзор четвъртата по големина банка в страната - КТБ. Оттогава институцията е затворена и продължават да се търсят варианти за ликвидна подкрепа, пише Блиц, позовавайки се на в. Преса.

От началото на световната криза България отбеляза икономически спад от 5,5% през 2009 г., след което последваха няколко години с минимален ръст между 0,4 и 1,8%. В бюджета за 2014 г. е заложен 1,8% икономически растеж, а брутният вътрешен продукт трябва да достигне 81,58 млрд. лв.

Европейската комисия прогнозира 1,7% ръст за тази година, но актуализираната прогноза ще излезе през ноември. В началото на октомври новите очаквания за България ще обяви и Международният валутен фонд (сегашната прогноза е за 1,6% ръст).

Добрата новина е, че за 2015 г. ЕБВР очаква по-сериозно раздвживане - 2% увеличение на БВП. Но и това не изглежда внушително на фона на прогнозата за 2,6% ръст средно за Югоизточна Европа. Според европейската банка мерките, предприети от българските власти, ще ограничат дългосрочното влияние на финансовите проблеми върху икономиката. Като потвърждение се споменава желанието на България да се включи в Единния надзорен механизъм - първата стъпка към изграждане на банков съюз в ЕС.

TrafficNews.bg