Заразата от коронавирус в плевенското село Буковлък вече се разпространи из цялото село. Случаи има и в ромската и българската махала на населеното място. Затова и от полунощ  здравните власти поставиха под частична карантина селото. 

Според кмета на селото Росен Русанов първият заразен е бил таксиметров шофьор, който работил в Плевен.  Само за два дни броят на положителните за COVID-19 е 24 жители на селото. А днес са установени нови 4 случаи на заразата.

"Проблемът е, че никой не слуша. Някои даже не вярват, че има такова нещо. Като не могат да го видят, значи го няма. Докато повярват и ще стане страшно", каза Русинов.

В селото маските отново стават задължителни за всички обществени места. "Това обаче е въпрос на самосъзнание и здравна култура", казва Русанов пред Нова.

В селото е изграден КПП, който проверява кой напуска и влиза в селото. Със забрана да напускат са заразените, както и контактните им лица, общо 40 души.

"Днес има още 4 нови случая на заразата. Предстои да бъдат вземи още проби. Аз предупреждавах, че този развой на събитията е възможен, но в България е нормално да впрягаш коня преди каруцата", казва Русанов.

Той допълва, че в селото ще започне и масово тестване, както и сериозен контрол на хората поставени под карантина. "Вчера имахме случаи, в които хора заразени с коронавирус се разхождаха по улицата", обясни Русанов.