Конфискуваха рекордна пратка бижута на "Капитан Андреево"

Стоката е за близо 140 000 лева

30.05.2023 08:25 1564 0
Конфискуваха рекордна пратка бижута на

Бижута за над 138 845 лева са конфискувани на "Капитан Андреево". Става въпрос за рекордна пратка от близо 20 килограма сребърни накити. Контрабандата е открита в турски микробус, който пътувал за Германия. Шофьорът представил документи, че пренася бижута, които не са от благороден метал.

Минтичарите обаче се усъмнили и сред декларираната стока намерили скрити сребърните накити. Случаят се разследва.

„Пратката е задържана преди осем дни. Две палета бяха декорирани като имитационна бижутерия и бижута от неблагородни метали. Рентгеново проучване установи, че помещението съдържа бижута, но по метод на анализ на риска възниква съмнение, че това са сребърни изделия. Експерт потвърди, че са такива“, посочи Георги Господинов, началник на митнически пункт „Капитан Андреево“ пред БТВ.

Най-често бижутите от блародни метали се крият около двигателя на автобуса заради неговата висока плътност.

"Пъуващите през граница трябва да знаят, че разрешеното количество злато, което не подлежи на деклариране, е 60 грама, а на сребърни изделия – 300 грама.

"Тенденцията през тази година е сходна. Контрабандните накити биват отнемани в полза на държавата. Обявяват се на търг, където регистрирани лица за търговия с благородни метали могат да кандидатстват и за ги закупят", допълни още той.

 

 

Изпрати новина