Познатата от години първомайската лютеница, която има хорце на етикета може да се произвежда само от “Булконс Първомай“.  Това постанови състав на Софийски градски съд след търговски спор за марката. Съдебното решение е в отговор на спор с фирмата "Консервинвест"ООД, регистрирана в село Православен, от чиито складове вече е започнало изземването на продукти с етикет "Първомайска лютеница", "Домашна едросмляна" и "Първомайска лютеница Ръченица". На всичките продукти се използва хорцето на първомайската фирма.

На тази компания й е забранено да произвежда повече тези продукти. Те ще бъдат иззети и от търговската мрежа, въпреки че решението на съда подлежи на обжалване.

Компанията“Булконс Първомай“ е наследник на създадения още по социалистическо време консервен комбинат "Партизанин", по-късно преименуван на "Булконс".

"Консервинвест" регистрира марката "Хорцето" през 1998 г. През лятото на 2013 г. пък "Лютеница Първомай", на етикета на която има изрисувано хоро, вече е географско указание, регистрирано в Патентното ведомство от страна на "Булконс".

През 2013 г. е двете фирми са глобени от Комисията за защита на конкуренцията с по 35 хил. лв., защото подвеждат потребителите с невярна информация - "Булконс", защото твърди, че прави тази лютеница от 1938 г., а "Консервинвест", защото твърди, че е първата фабрика, която произвежда лютеница по стандарт.

TrafficNews.bg