Заразата от Африканска чума по свинете  нанесе щети на много собственици на животни в страната. Внесе смут и създаде работа на хиляди полицаи и служители на Министерството на земеделието и храните. Постави и много съществени въпроси като : Кой е източникът на бедствието? Как ще бъдат обезщетени хората? Кой е виновен да се стигне до това положение?

Село Жернов-Плевенско е едно първите огнища, в което пламва заразата. Тръгва от едно стопанство с 14 прасета. Две от тях умират, което кара собственика да сезира компетентните институции. И започва ужаса за стопаните, които отглеждат животните за поминък.Надя и Цветан са родени в Жернов. Любовта им започва още от училище. Сега имат две пораснали деца.Обичат селото. Обичат и традициите. Тогава, когато на Коледа или Великден семейството се събира на трапезата. Някога в селото имало хора. Сега са не повече от 50 души.

„Прасенцето, трапезата и разговорите. Винаги спазваме традициите. Всяка сутрин ставам рано да ги храня, да им чистя…Сега нямам работа сутрин, но нямам и сън“, разказва Надя.

Надя  и Цветан отглеждали по три прасета всяка година. И така 25 години Гледали ги с обич. Въпреки, че това е прехраната на семейството и знаели, че в  един момент ще се разделят с тях. Не искат да си спомнят деня, в който им казали за чумата. Не присъствали и на умъртвяването на животните. Плакали в къщата на съседите.

„Беше ужасно. Полиция, жандармерия. Чуваше се всичко. Още пия успокоителни.“, разказва Цветан.

Били от първите. Никой не им дал информация, че месото при термична обработка може да се консумира. Сега семейството споделя, че това за тях е голяма загуба. Защото не разполагат със средства.

„Не можем да си позволим да си купим животни. Само аз работя. Получавам минимална заплата.“, казва Цветан.

Не вярват, и че ще получат някакво обезщетение.

Вижте разказът на Цветан и Надя от първото село, в което откриха че има Африканска чума-Жернов.

Видео:

 

Още един голям свинекомплекс с африканска чумаВ село Бръшлен се отглеждат над 40хил. свине

Ново огнище на африканска чума! Умъртвяват над 17 000 свине край РусеЗабраняват се търговията и придвижването на свине в 10-километровата зона

Потвърдиха огнище на африканска чума по свинете и в ТърговищеОт началото на 2019 г. до днес са регистрирани 16 огнища

Умъртвявт прасетата в новите огнища на африканска чума у насОт болестта са засегнати още шест села в Плевенска област

БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинетеНаложено е временно ограничаване на транспорта на продукти от свински произход в 3-километрова зона

Извънредни мерки по южната граница заради африканска чумаНа „Капитан Петко Войвода” се дезинфектират преминаващите автомобили