Африканска чума по свинете е регистрирана в още едни голям свинекомплекс в област Русе, съобщиха от БАБХ. В село Бръшлен се отглеждат над 40хил. свине и е второто голямо стопанство в което е открита заразата.

Умъртвяването в първия голям свинекомплекс, в село Николово, където се отглеждат 17хил. свине продължава, като до момента са умъртвени около 1500 животни, достъпа на външни лица е забранен. В Бръшлен започва унищожаването на животните със заповед от тази сутрин, като загробването ще се извършва на място определено от компетентните служби така, че заразата да не се разпространява.

Вирусът е открит и в още едно лично стопанство край Враца, намерен е и изхвърлен труп на заразено домашно прасе край Свищов. Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен контрол, съобщават от БАБХ, като от вчера се проследява всяко едно движение на животните през последните 35 дни, в кои кланици, колко животни са заклани и субпродуктите от тях къде са отишли. 

Междувременно обявиха бедствено положение и в Разград поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в региона.  Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес и продължава до 30 юли включително.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването, се посочва още в съобщението.