В своята 8-хилядолетна история Пловдив има периоди на изключителен подем, които и до днес са извор на гордост и национално самочувствие. Но безспорно Съединението на Княжество България и Източна Румелия е най-пловдивският ден в българската история. Всяка година на 6-ти септември, в Деня на Пловдив, ние се връщаме към епохалните събития от 1885 година.  Преди 129 години България и Европа се пробуждат пред едно дело, което наричат Пловдивската революция.

Нашите предци сътворяват най-значимото външно-политическо начинание и превръщат 6-ти септември в пловдивския символ на духовното извисяване на народа ни.

Този исторически акт превръща България в сериозен политически фактор на Балканите и в Европа, а народът ни започва уверено да гради своята нова история, осъзнал силата на Съединението.

И днес гражданите на Пловдив помнят уроците на Съединението, отдават заслужена почит към героите, но и продължават да развиват нашия град със своето трудолюбие, предприемчивост и упоритост, продължават да дават своя принос за европейското развитие на страната ни.

От името на Община Пловдив и лично от свое име най-сърдечно Ви поздравявам със 129-тата годишнина от Съединението на България  и Празника на Пловдив. Приемете искрени пожелания за здраве, благоденствие и просперитет.

Честит празник!

инж. Иван Тотев


TrafficNews.bg