След като глутница кучета уби жена в Долна Оряховица, кметът на града ще инициира среща с държавни институции и природозащитници, за да се предприемат по-адекватни мерки срещу безотговорните собственици.

"При мен няма официално депозирани жалби за тези кучета, но няма да си крия главата в пясъка. За тези кучета хора са ми споделяли. Аз съм идвал да говоря, да настоявам, буквално да се карам със собственика той да си ги прибере, след което той взима мерки, прибира ги и явно след известно време пак ги пуска", обясни Йордан Байчев пред БНТ.

Към този момент окръжната прокуратура във Велико Търново не съобщава дали има задържани и повдигнати обвинения след трагедията. Правят се различни експертизи. Хората в Долна Оряховица обаче разказват, че от години имат проблеми със съседа, който стопанисвал кучетата. От няколко месеца той извън града, но е оставил друг мъж, който да се грижи за животните.

Глутница кучета уби 41-годишна жена в Долна Оряховица

"Ние сме с вързани ръце, буквално можем само да дойдем и да ги предупреждаваме", поясни кметът Йордан Байчев.

Общината е сключила договор с фирма, която има правомощия единствено да кастрира безстопанствени кучета и да ги връща на улицата.

"Единствено това ми позволяват моите правомощия, това сме го правили и кучета са били прибирани, обработвани и връщани на същото място. Законът просто ни връзва ръцете. Община Горна Оряховица няма приют и това е огромен проблем и трябва да се реши максимално бързо", каза още Байчев.