Започнаха консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, като първи в президентската институция влязоха представители на „Продължаваме промяната“, сред които Асен Василев и Кирил Петков.

„За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция. Поздравявам ви за победата и съм убеден, че осъзнавате каква голяма отговорност лежи върху вас. За една година ние проведохме три избори, като резултатът на които са едни различни представители на парламентарните групи. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се заслужи.  Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани. Важно е за българските граждани да знаят за вашите приоритети“, заяви президентът Румен Радев.

„Това, което се случи в предизборна нощ носи огромна отговорност и ние осъзнаваме, че на България и е нужно работещо правителство. Искам да ви уверя, че ние сме взели тази отговорност присърце и в най-близко време ще ви представим нашата програма за управление, която ще бъде под формата на коалиция от четири партии. Снощи след полунощ сме завършили нашия коалиционен документ. Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства равен партньор, всички разговори досега са минали в добронамерен тон, като имаме над 90% общи политики. Проблемите са толкова големи и наболели, че политическата ориентация на този етап не е важна. България има нужда от добри доходи, пътища и да върнем българите от чужбина. Днес очакваме нашите коалиционни партньори да върнат документа, който им изпратихме снощи,  с коментари по него и в най-кратък срок да можем да се върнем отново при вас с предложение за кабинет“, каза Кирил Петков.