Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) има удоволствието да обяви назначаването на Кириакос Какурис в своя Управителен комитет. След решение на акционерите на банката – държавите-членки на ЕС, той е назначен за първия вицепрезидент на ЕИБ от Кипър, съобщиха от финансовата институция.

Той е наследникът на българката Лиляна Павлова, която бе вицепрезидент на банката от 2019 г. до днес.

„Кириакос беше най-дълго управлявалият директор на ЕИБ и той ще бъде стабилен чифт ръце в нашия Управителен комитет в тези времена на предизвикателства за Европа и света“, каза президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

„Бих искал да благодаря на Лиляна за нейните наистина ценни услуги през последните четири години и да й пожелая успех в бъдещите й начинания.“

„През последните четири години имах изключителната привилегия да бъда част от семейството на Групата на ЕИБ и да работя в тясно сътрудничество с отдадени колеги и партньори“, каза в отговор Павлова. „Във времена на несигурност се справихме с предизвикателствата, породени от пандемията Covid-19 и руската инвазия в Украйна, оказвайки трайно въздействие върху живота на гражданите в Европейския съюз и извън него. Радвам се, че моят наследник е вицепрезидентът Кириакос Какурис, който познава банката много добре, и му пожелавам успех в новата му роля.“

Икономист по образование, Какурис е служил в борда на директорите на ЕИБ почти 20 години, включително няколко години като председател на Комитета по етика и съответствие на банката. Преди да бъде назначен за вицепрезидент на ЕИБ, той е бил директор по стратегия и координация, а преди това по международни финансови институции и финансово управление на централното правителство в Министерството на финансите на Кипър.

Според правилата на банката, българин отново може да заеме място във висшия мениджмънт след 17 години.