България обърна епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той е категоричен, че 90% от починалите хора са над 60 години и са неваксинирани.

„В тази посока се насочих и аз още от самото начало, като осигурих зелен коридор на възрастните хора за ваксинация. Въпреки това, голям наплив нямаше“, каза той пред Нова телевизия.

Въпреки това той е категоричен, че ваксинацията трябва да остане по желание.

„Колкото и добра организация да направиш, ако здравната система е дебалансирана си с вързани ръце“, каза още той.

Той е категоричен, че няма да бъдат въвеждани нови мерки в оставащото му време като министър и отново подчерта, че именно въвеждането на здравния сертификат е пречупило вълната.  

Според здравния министър, учениците трябва да могат да се върнат в класните стаи и при по-малко от 50% желаещи за това.  

„Според мен трябва да се осигури възможност и за няколко ученици да се върнат в клас, но това не зависи от мен, а от министерството на образование. Нашето изискване е да се осигури безопасно протичане на учебния процес. Всеки осигурява тестове за нуждите на своето ведомство, ние помогнахме, но останалата работа трябва да се свърши от Министерството на образованието“, коментира Кацаров.

Неговото мнение е, че в парламента трябва да се въведе зелен сертификат и призова депутатите да гласуват това.

Относно следващия здравен министър, Кацаров заяви, че задачата няма да му е лесна, но ще има парламентарна подкрепа, за разлика от него, който е бил нападан от всички партии, за да трупат гласов.