Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на българските и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол, съобщава БНР.

По оценка на експерти цената на такова произведение на изкуството може да достигне до милиони евро.

От близки до разследването източници на БНР става ясно, че операцията, в която участва и ГДБОП, е проведена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. Тя е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 г.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

Джаксън Полък е американски художник, роден през 1912 г. и става водеща фигура на абстрактния експресионизъм.

В творбите му се забелязва влиянието на творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, но той изработва своя уникална техника и стил, които се състоят в капане и пръскане на боята върху платното.

Прави първата си изложба през 1948 г., като постига огромен материален успех.


През 1949 г. Джаксън Полък е обявен за най-великия американски художник. През 2006 година на търг е продадена неговата картина „Номер 5, 1948“ за 140 милиона долара, с което става най-скъпата картина в света.

През 2000 г. животът на Полък става тема на филм, носещ неговото име, режисиран от Ед Харис.