Четири нови и модерни кувьоза, закупени със средства от събрани пластмасови капачки, ще бъдат дарени този уикенд на болниците в Горна Оряховица, Омуртаг, Туракан и Дулово. Инициативата е на „Капачки за бъдеще” и с нея дарените кувьози стават общо 22.

Доброволците разказват, че в момента в Омуртаг има само един що-годе функциониращ кувьоз. Той обаче е на 22 години и е в недобро състояние.

„В Тутракан годишно се раждат около 500 бебенца, а както вече знаете, понякога се налага и на бебенца, които са нормално износени, да прекарат известно време в кувьоз. Когато се наложи да транспортират бебенце към по-голяма болница - лекарите от Дулово използват "транспортен" кувьоз от преди 30 години, който прилича повече на кутия, отколкото на нещо медицинско. И за да го затоплят, използват термо бутилки”, посочват доброволците.

Това обаче ще се промени съвсем скоро, след като болниците получат нужната апаратура.  

„Ние сме си поставили целта до края на 2019-а да подменим най-старите кувьози в малките общински болници. Тоест в началото на 2020-а да няма болница, в която най-новият кувьоз да бъде преди 2000 година”, каза преди време организаторът Лазар Радков.

Припомняме, че заради дейността си в полза на недоносените бебета и в подкрепа на болниците в по-малките населени места кампанията "Капачки за бъдеще" беше номирирана и отличена с престижната награда "Будител на годината 2019" на БНР и програма "Христо Ботев".