Протестите в Габрово не спират! Днес, в почивния ден, се очаква поредният протест да бъде още по-масов, защото в него ще се включат и хора от други градове.

Вчера, за трети пореден ден в града се проведи протест заради побоя над продавач в магазин. Огромната част от хората тук приветстваха решението на директора на полицията да се оттегли. Припомняме, в петък премиерът Бойко Борисов поиска и получи незабавно оставката на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев заради размириците в града.

След недоволство в града, което прерасна в сблъсъци, вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че решаването на проблемите в града няма да е достатъчно само с успокояване на напрежението. Кметът на града пък обяви, че има хора с наложени глоби, достигнали до 10 000 лева, които и до този момент не са събрани.

Протестиращите продължават да настояват ромите, които са приходящи в Габрово, веднага да напуснат града. Става ясно, че ще бъде сформирана междуведомствена комисия от местна власт и институции, която ще се занимае с този въпроси. Недоволство сред протестиращите предизвикаха и действията на жандармерията в четвъртък вечерта, когато по време на протеста пострадаха журналисти и една жена.

И днес в Габрово има засилено полицейско присъствие. 

Междувременно на специален брифинг старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция "Жандармерия", разкри подробности за снощния протест в Габрово.

"Установихме 7 лица без документи за самоличност, които носеха палки и боксове. Бяха отведени в районното управление и им бяха снети показания. Те обясниха, че носят палките и боксовете за самозащита, което породи съмнения. В протеста участваха около 700-800 граждани. Съпровождахме мирното шествие и имахме засилени постове, на които можеше да се стигне до проблеми. Ще повторя, че шествието беше мирно, като бяха запалени само няколко димки", каза той.

"Свалихме щитовете и каските си пред протестиращите в знак на толерантност. Така показахме, че ние сме съпричастни към проблемите на хората и сме тук, за да охраняваме обществения ред, а не да предизвикваме инциденти. Хората ни аплодираха и мисля, че така свалихме напрежението и шествието премина спокойно. Не сме получавали сведения, че тази вечер се готви най-мащабният протест. Искам да уверя гражданите на Габрово, че сме предприели всички предохранителни мерки", категоричен беше Красимир Добрев.

"Нося оставката си в джоба от първия ден, в който станах кмет. Няма проблем да я подам", заяви пък от своя страна кметът на Габрово Таня Христова по повод поисканата ѝ оставка от протестиращите.

За трети пореден ден в Габрово протестират след сблъсъци и подпалени къщи вчераНастояват ромите, които са приходящи в Габрово, да напуснат града

Кметът на Габрово: Внушенията, че в града организирано се заселват роми, са неверниСпоред нея всички имат вина за възникналото напрежение в града

Наказват мудни полицаи в Габрово, арестували с 3 дни закъснение ромите биячиИма провокации в протестите, само един лъч мята бомбички, заподозря зам-министър Ципов

Разправия, стиснат юмрук, главичка… меле. Как започва боят в Габрово?TrafficNews получи видео от друга гледна точка от магазина