TrafficNews получи видео от друга гледна точка от магазина в Габрово, където двама братя роми и техния племенник пребиха младеж. Досега в социалните мрежи се въртеше видео, предоставено от собственика на супермаркета.

В нямото клипче, озаглавено: Как започна всичко в Габрово?, се вижда как служителят на магазина, идва при един от тримата роми, видимо разярен.

Той е стиснал юмрук и започва да му се кара. В разразилата се словесна хватка, гарнирана с побутване, ромът му бие една глава, след като на помощ му пристига родата, които се нахвърлят върху магазинера.

От там картинката е ясна двамата брата – Йордан и Асен, а и племенникът им Никола пребиват младия мъж.

Днес в съдебната зала Йордан разказа пред магистратите неговата истина за случая: "Влязохме да си купим цигари, имаше едно момче вътре - дразнихме се с него. Излязохме вънка, ударих му един шамар, тогава дойде продавачът и ни направи забележка. Познавам го - продавача - и друг път съм бил в магазина. Продължих да си говоря с другия, обаче продавачът ме бутна в гърдите да изляза, иначе щял да ме удари. Започнахме да се бутаме и така започна боят. Брат ми ни разтърваваше през цялото време".

След боя тримата бягат, но биват задържани и арестувани за 24 часа.

Мълвата за пребития мъж плъзва мигновено из града и снощи Габрово бе залят от протести, които ескалираха. Протестиращите тръгнаха към ромската махала в града. Нанесен бе погром на няколко къщи, в които обаче нямаше хора.

Повече от четири часа продължи обиколката на габровци, които скандираха, че искат строги присъди за безчинстващите роми и настояваха властта да вземе по-строги мерки срещу тях.

Полицията отново арестува биячите и ги задържа за 72 часа, повдигна им обвинение, а днес в съда стана ясно, че тримата роми имат дебели криминални досиета и са осъждани многократно.

Освен богатия опит в извършване на различни престъпления, тримата роднини имат и друга обща черта - неграмотността.

Йордан Асенов има завършен едва пети клас, но по-големият му брат Петко е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък стигнал чак до седми клас, но така и не се научил да пише и чете.

Според прокуратурата има риск братята и племенникът да извършат друго престъпление или да се укрият, ако бъдат освободени, затова и съдът счете: остава ги в ареста за постоянно.

Биячите от Габрово: Братя и племенник, неграмотни и с присъдиСпоред защитата на обвиняемите това е битово сбиване, но се вдига шум, защото са роми

След снощния шумен погром – Габрово осъмна тихо! Ромите биячи в ареста и с обвиненияЦелият град е заварден от Жандармерия и полицаи от София, ще останат колкото е нужно

Габрово скочи срещу ромите като Войводиново, жандармерия на крак цяла нощТримата биячи, които налетяха на продавач, са с криминални досиета, вицепремиерът Дончев успокоява страстите след погромите в сряда